5 handige tips om jouw creativiteit te stimuleren

Creativiteit, waar vind je het?

Creativiteit, het is een breed begrip. Kort samengevat is creativiteit het vermogen om buiten de gebaande paden te treden, met inventieve oplossingen te komen en iets nieuws te ontwikkelen dat vaak nuttig is. En hoewel (beroepsmatige)  kunstzinnigen absoluut gevoeliger zijn voor artisticiteit, schuilt het creatieve wezentje in iedereen. Je moet alleen weten hoe je jouw brein buiten de lijntjes laat kleuren. Met deze 5 handige tips helpen wij jou op weg om de Picasso, J.K. Rowling of Fiep Westendorp  in jezelf naar boven te halen. 

Tip 1: ga op ontdekkingstocht
Zet een stap in het onbekende. Buiten je comfortzone treden en jezelf overgeven aan de sfeer kan mooie ideeën scheppen. Maar ook op alledaagse plekken kun je koffers vol inspiratie vinden. Met een rondje door de stad doe je allerlei indrukken op die jouw brein een impuls kunnen geven. Denk aan reclame-uitingen, kleurcombinaties of bepaalde interacties. Laat je telefoon thuis, kijk bewust om je heen en neem eventueel een notebook meen om jouw bevindingen op te schrijven. Nieuwe plekken zorgen voor nieuwe indrukken, nieuwe belevingen en nieuwe associaties. Dit helpt jouw creativiteit te stimuleren.

Tip 2: verveel je kapot
We leven in een digitaal tijdperk en hebben 24/7 toegang tot informatie. Van nieuws tot social media en Whatsapp. Genoeg voer voor jouw brein, maar tegelijkertijd een continue afleiding en dus een dooddoener voor het creatieve proces. Ga juist eens helemaal niets doen tot je echt verveeld raakt. Die leegte wil je brein graag opvullen met iets nieuws, iets inventiefs. Zo geef je jezelf de mogelijkheid om te dagdromen, af te dwalen en nieuwe verbanden te leggen tussen gedachten om daarmee jouw creativiteit te voeden. Deze link werd begin 1900 al door Sigmund Freud gelegd. Als grondlegger van de psychoanalyse noemt hij dagdromen het substituut van kinderspel; het scheppen van een afgesloten, fantasierijke wereld waarin je helemaal kunt opgaan.

CornerQ, creativiteit

Tip 3: gooi je standaard routine om
Routines zijn nuttig. Maar buiten de regelmaat treden, leert je anders denken. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft en je hersenen aan gaan staan. Pas dit toe in je dagelijkse leven. Doe een korte workout in plaats van een koffie met de krant, lees een hoofdstuk van een inspirerend boek voordat je gaat koken of rijd een andere route naar kantoor. Ook het aanpassen van de werkomgeving en ontsnappen aan een vaste (bureau)plek geeft jouw creativiteit een zetje in de goede richting. 

Tip 4: loop geregeld een blokkie om
Dat fysieke inspanning goed voor ons is, is niks nieuws. Maar naast de voordelen voor het lichaam, wordt gezegd dat fysieke inspanning de hersenen traint om flexibeler naar creatieve oplossingen te zoeken. In een tijd waar de meesten van ons stilzitten (in de auto, achter de computer of op de bank), is bewust bewegen des te belangrijker. Filosoof Thoreau – die tevens het boek Walking schreef – pakte blokkades in zijn hersenen aan door te gaan wandelen. Ook Universitair onderzoek wijst uit dat driemaal per week een wandeling van 40 minuten verbindingen tussen belangrijke hersendelen verbetert. Is het dan echt the simple art of taking a walk? Probeert het uit en kom erachter wat het met je doet. 

Tip 5: brainstorm erop los!
Bekend met de uitspraak ‘het geheel is meer dan de som der delen’? Ofwel, als je met elkaar samenwerkt, kun je veel meer bereiken dan alleen. Dit brengt ons bij de laatste tip, namelijk: brainstormen! Je kunt creativiteit voeden door in de juiste modus te komen middels gezamenlijke inspanning. Want ideeën komen vaak niet vanzelf. Samen een creatieve sessie ingaan zet de zintuigen op scherp, moedigt de deelnemers aan om hersenspinsels op tafel te gooien en brengt kennis van de groep bij elkaar. Niet elk idee hoeft briljant te zijn, maar de synergie leidt vaak tot geniale hoogstandjes. Nu klinkt het bijna als een ongeleide ik-roep-wat-ik-denk-sessie, maar een beetje opbouw en structuur werkt prettig. Hoe je dat doet? Lees hier vast wat tips. 

Dus.
Ben jij op zoek naar een flinke dosis creativiteit om jouw plan naar een hoger level te tillen? Wij helpen je graag op weg. Met inspirerende spar- en brainstormsessies komen we samen tot nieuwe inzichten, briljante ideeën en snode plannen voor jouw merk. Stuur ons een berichtje en laat jouw creativiteit stromen.