Ondernemersvragen: Bart Jonker over toekomstplannen, signature drinks en natuurlijk Corona

Ruim een jaar geleden liet Bart Jonker zijn baan bij de bruidsboutique van zijn familie voor wat het was om samen met zijn compagnon een eigen spirit label te starten. Want of het nu trouwjurken zijn of een goed glas rum, deze rasondernemer maakt graag mensen blij. In zijn zwarte bestelbus rijdt hij het hele land door om Mates Gold Rum te promoten op beurzen, bij slijterijen en bij diverse horeca. En dat lukt al aardig, want inmiddels is de unieke blend te verkrijgen bij 200 verkooppunten en geniet je in 60 restaurants en bars van de signature mix drank Light & Sunny. Met hun vloeibare goud zijn de heren hard op weg om de wereld te veroveren. Daar wilden we meer van weten.

Waar komt de naam Mates vandaan?
Mijn huisgenoot – lees: roommate – werkt bij een grote rumhandelaar en er ging geen feestje voorbij zonder jerrycannetje rum. Of twee. Al snel dronk geen van onze vrienden meer rum van de bestaande grote merken. Als grap creëerden we in december 2018 een eigen blend en was Mates geboren. Een rum door vrienden, voor vrienden. Nu bijna anderhalf jaar later genieten niet alleen onze mates van deze premium rum, maar weten ook horeca-ondernemers en slijters ons te vinden.

Ben je een avond- of een ochtendmens?
Zeker een avondmens! Als ondernemer sta je natuurlijk 24/7 aan, maar ik moet eerst een half uur snoozen voordat ik ’s ochtends uit bed kom.

Wat is jouw favoriete drankje?
Het klinkt cliché, maar dan moet ik toch echt kiezen voor onze eigen rum gemixt met ginger ale, ijsblokjes en een schijfje limoen. Deze Light ’n Sunny is de frisse tegenhanger van de welbekende Dark & Stormy, waar je donkere rum mixt met gemberbier. Maar als ik echt wat anders moet kiezen dan ga ik voor limoncello. Perfect voor na het eten.

Wat zou je doen als je nooit meer hoefde te werken?
Zoals eerder gezegd, tover ik graag een glimlach op ieders gezicht. Mensen helpen met vrijwilligerswerk is daarom iets wat hoog op mijn lijst staat. Daarnaast is zeilen mijn allergrootste hobby. Elk weekend op de boot met een rummetje in mijn rechterhand, ik zie het helemaal voor me. Kleine side note: elke dag ben ik met zo iets leuks bezig dat ondernemen niet als werken voelt. Maar laten we niet te zoetsappig worden…

Met wie wil jij wel een glaasje Mates Gold Rum drinken?
Onze slogan is Drink With Mates dus ik kies sowieso voor mijn vrienden, maar met Bas Smit hef ik ook graag een keer het glas. In mijn ogen is hij een van de grootste influencers in Nederland van dit moment en ik overtuig hem graag dat een glaasje Mates Gold Rum af en toe helemaal niet verkeerd is.

Hoe gaat Mates Gold Rum om met de Coronacrisis?
Op dit moment maken wij natuurlijk iets bizars mee. Natuurlijk staat gezondheid voorop, maar ook economisch ben ik bang dat het grote gevolgen gaat hebben. De horeca ligt plat en ook slijterijen die veelal aan horeca leveren zien een groot deel van de omzet verdampen en zijn dus een stuk voorzichtiger met inkopen. Door de maatregelen kun je ook niet meer gezellig met je maten een borrel doen zoals voorheen. Maar daar hebben we natuurlijk wat op bedacht! Met de Drink at Home box krijg je van ons een compleet pakket met glazen, Mates Gold Rum en mixers thuisgestuurd zodat je digitaal een Mates-borrel kunt organiseren. Verder hebben we een Instagrambingo in het leven geroepen. Elke donderdag gaan we live op Instagram en iedereen kan meedoen! Met 50 deelnemers kunnen we zeggen dat de eerste editie een daverend succes was en voor velen een onderbreking van de dagelijkse sleur. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden om een soort Rum-drive te organiseren. Een drive-through zonder hamburgers maar met rum natuurlijk! Wellicht in samenwerking met ondernemers uit de buurt zodat je ook een heerlijk visje kunt scoren of je auto gewassen wordt. Met andere woorden, we zijn constant bezig om hier sterker uit te komen!

Wat kunnen we nog meer van je verwachten?
Op dit moment zijn we nog erg klein maar we groeien elke dag. Mijn toekomstdoel is dat (na de crisis) de hele wereld – van Amsterdam tot Timboektoe – bekend is met de spirits van Mates. Er is namelijk zo veel meer te ontdekken dan alleen de standaard grote namen. Iedereen verdient topkwaliteit, maar dat is nog lang niet overal te krijgen!

Cheers Mates!