Ondernemersvragen: Sara van der Linde over kunst, ‘dingen zoeken’ als ambitie en haar gloednieuwe eigen podcast

Bij Sara van der Linde kent artisticiteit geen tijd. Met haar unieke kijk op dingen, de gave om van niets iets te maken en een bijzonder talent voor schilderen en tekenen weet ze continu te verrassen. In 2015 haalde ze haar Master of Arts aan de Universiteit van Amsterdam en stapte ze de kunstzinnige wereld van musea in. Van rondleiden tot doceren en coördineren, ze kent zo’n beetje ieder Amsterdams museum op haar duimpje maar is er nog lang niet uitgespeeld. De overige vrije uurtjes vult ze sinds kort met het opnemen van haar – nog te lanceren – podcast. Het grenzeloze optimisme van deze goedlachse, extraverte doch bescheiden creatieveling steekt aan. En het maakte ons nieuwsgierig!

Wat wilde je later worden toen je jong was?
Dingenzoeker! Ik dacht dat dit beroep bestond en dat je dan de hele dag over straat zou lopen om dingen te vinden. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik begon te beseffen dat dit helaas niet tot de mogelijkheden behoorde.

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?
Heel simpel: nooit de dag beginnen zonder een flink ontbijt. Verder heb ik eigenlijk geen strakke routines of tijdschema’s.

Welk schilderij zou jij maar al te graag in je woonkamer willen hangen?
Dat is bijna niet te zeggen, maar als ik écht moet kiezen dan toch het liefst een late Rembrandt. 

Boeken of films?
Ik heb niet direct een voorkeur voor een van de twee. Ik vind films en boeken namelijk eerder fijn vanwege de sfeer die erin te voelen is dan het verhaal zelf. Daarom ben ik nog steeds erg dol op Wes Anderson films – die ik met liefde meerdere keren heb gekeken.

Sara van der Linde met Cynthia McLeod bij de Grote Suriname Tentoonstelling

Waar ben je het meest trots op?
Het succes van de Grote Suriname Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk op de Dam waar ik aan meewerkte. Het was een heel spannend en groots project dat gelukkig ontzettend goed is ontvangen en bezocht!

Wie is jouw grote inspiratiebron?
Dan moet ik toch echt voor m’n vriendinnen en familie kiezen. Want van de mensen die het dichtst bij je staan, leer je vaak toch het meest.

Hoe houd jij het hoofd boven water in de Coronacrisis?
Financieel gezien zijn het natuurlijk lastige tijden, want alle musea zijn voorlopig dicht. Ik vind vooral de periode na 1 juni spannend, want er zullen deze zomer bijna geen toeristen komen en de scholen zullen ook geen musea meer bezoeken. Voor mijn freelance werk als museumdocent en rondleider verwacht ik dat de mindere tijden nog wel even voortduren. Gelukkig heb ik ook nog andere leuke freelance klussen in de museale wereld als registrar en tekstschrijver. Hopelijk kan ik daarmee het hoofd boven water houden.

En we vingen nog iets op over jouw nieuwe – nog te lanceren – podcast. We zijn wel erg benieuwd wat je aan het opnemen bent in de thuisstudio. Kun je ons een tipje van de sluier geven?
Tuurlijk. Ik maak een podcast over het carrièrepad van generatiegenoten. Ik ga met een hoop leuke enthousiaste mensen in gesprek om te onderzoeken welke wegen men inslaat en welke afwegingen er zijn genomen. Ik merkte een tijd terug dat mijn broertje en leeftijdsgenoten veel vastlopen in hun beroepskeuze. Toen dacht ik: daar kan ik wat mee! Met mijn podcast hoop ik uiteindelijk jonge mensen te kunnen inspireren en op weg te helpen met deze lastige keuze.