Waarom brainstormen vaak wél een goed idee is

CornerQ, brainstorm & creativiteit

Verandering van spijs doet eten. En zo werkt het ook met brainstormen. Een gezond potje breinbruisen of hersenhozen doorbreekt denkpatronen en helpt met het oplossen van vraagstukken waar je in je eentje niet uitkomt. Wat alle grootheden ook zeggen, soms is alleen maar alleen en heb je echt een verfrissende blik en hersenspinsels van een ander nodig. Wel zijn er enkele belangrijke voorwaarden voor een geslaagde brainstorm, want ad hoc fungeren als creatieveling of een portie tijdsverspilling houdt niemand van. 

Minder is meer
De bewijzen vertellen ons dat wanneer de groep te groot wordt, ideeën onder groepsdruk vergaan. Zonde, want dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor jouw creatieve sessie. Nodig bij het uitzetten van de brainstorm dus niet te veel mensen uit en denk goed na over wie je een uitnodiging stuurt. Zorg voor een goed gemixte groep: van tekstschrijver tot designer of marketeer. In dit geval is minder echt meer.

Structuur
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar een goede brainstormsessie heeft structuur nodig. En dan bedoel ik vooral in het voortraject. Wanneer jij de brainstorm initieert, bedenk dan vooraf waarover je wilt dat jouw collega’s meedenken. Heb je al een opzet voor een plan of een opdracht van de klant? Stuur dit dan op voorhand naar de mede-brainstormers en vraag of ze het doornemen en eventueel al wat losse flodders of ideeën opschrijven. 

Brain alleen
Lekker tegenstrijdig met eerdere uitspraken, maar een stukje voorbereiding begint bij jezelf. Om niet blanco je eigen brainstorm in te gaan ga je dus even lekker in je eentje je gedachten spuien. Schrijf alles op, geen idee is te gek en die budgetten komen later wel. Lastig? Lees dan snel nog even deze vijf handige tips om jouw creativiteit te stimuleren.

Het halve werk
De geruchten zijn waar: een goed voorwerk draagt bij aan vlekkeloos verloop van jouw brainstorm. Zorg dat je een vergaderruimte reserveert en je niet het halve gebouw door hoeft voordat je een plekje gevonden hebt. Zo voorkom je geïrriteerde gezichten en kun je jullie tijd optimaal benutten. Denk daarnaast aan papieren, post-its, pennen, potloden, gummen en stiften in alle kleuren van de regenboog. En niet geheel onbelangrijk: koffie en een snack om de creativiteit te voeden.

CornerQ, Brainstorm & ideeën

Een warm bad
Tijdens mijn tijd op de universiteit leerde mijn professor ons dat we de werkgroepen en discussies moesten zien als een warm bad: iedereen mocht alles zeggen en er was geen goed of fout. Hetzelfde principe geldt voor een brainstorm. Zodra de deur sluit zijn alle ideeën welkom. Introduceer nogmaals het onderwerp, geef aan wat je wilt bereiken en benadruk dat het een veilige plek is zonder oordelen of negativiteit. 

Terugkoppeling 
Na een stortvloed aan creatieve uitspattingen, kersverse ideeën en inspirerende krabbels is het tijd om te gaan schrappen, scheppen en smeden. Door een gestructureerde aanloop en heldere documentatie van de sessie is dit natuurlijk een fluitje van een cent. Al snel staat jouw concept als een huis, met de brainstormsessie als fundering. Wanneer je positieve response ontvangt van de klant of het management, stuur dit dan even door naar je collega’s. Wel zo attent. 

Heb jij 1001 plannen die uitgewerkt moeten worden, maar zie je door de ideeën het concept niet meer? Wij bieden graag een helpend brein en zorgen dat jouw brainstorm zonder hort of stoot verloopt. Stuur ons een berichtje dan kijken we samen wat werkt voor jou!